نخستین همایش ملی کتاب و کریمه در روز ۱۵ اسفندماه ۱۴۰۲ در محل دانشگاه قم در تالار اندیشه حضور اساتید و پژوهشگران داخلی و خادمان و میهمانانی از آستان مقدس حضرت معصومه (سلاماللهعلیها) و همچنین از کتابخانه و مرکز میراثی از کشور عراق، دانشجویان و کتابداران برگزار شد.
این همایش در شش محور که عبارتند از ۱.تبیین اهمیت، نقش، کارکرد، تأثیر و جایگاه کتابخانه، مرکز اسناد و موزه فاطمی در سطح ملی و بینالمللی ،۲.تبیین جایگاه و نقش کتابخانه و مرکز اسناد و موزه فاطمی در انسجام و عمقبخشی به هویت ملی و تقویت مبانی دینی، فرهنگی و اجتماعی کشور بهویژه شهر قم، ۳. تبیین و ترسیم جایگاه کتابخانه بر اساس بیانیه گام دوم انقلاب در تمدن نوین اسلامی، ۴. آیندهپژوهی و آیندهنگاری کتابخانه، مرکز اسناد و موزه فاطمی، ۵. تبیین خدمات متقابل کتابخانه و گروههای ویژه مانند زنان، شخصیتهای علمی حوزوی و دانشگاهی، دولت مردان و سیاستمداران، ۶. جذب و سازماندهی مشارکتهای مردمی، کارشناسان، متخصصان و پژوهشگران را گردهم آورد تا در این زمینه به بحث و تبادل نظر بپردازند. همچنین این همایش در چهار پنل شامل مراسم افتتاحیه و پنل دوم ارائه مقالات پذیرفته شده، پنل سوم برگزاری کارگاه نسخهپِژوهی و پنل آخر تقدیر و تجلیل از کتابدار پیشکوست آستان مقدس حضرت معصومه (س) و اعضاء کیته علمی و اجرایی صورت گرفت.
مراسم افتتاحیه در تالار اندیشه دانشگاه قم، ساعت ۹ با تلاوت آیاتی از قرآن کریم و سرود ملی برگزار گردید. سپس دکتر رضا کریمی بهعنوان دبیر علمی همایش و در ادامه آقای دکتر یعقوب نوروزی عضو هیأت علمی و معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه قم، آقای دکتر مهدی محمدی عضو هیأت علمی و کمیته علمی همایش، سخنرانی خود را ادامه دادند.
پس از یک استراحت کوتاه و پذیرایی، نشست دوم طبق برنامه، سخنران کلیدی این کنگره به ترتیب آقای دکتر سید مهدی طاهری عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی، مقاله خود را با عنوان: «طراحی مدل هستیشناسی توصیف اشیای فرهنگی آستان مقدس حضرت معصومه (س)»، دکتر مهدی محمدی عضو هیأت علمی دانشگاه قم، در زمینه «مخزن دانش سازمانی و موضوعی اهل بیت علیهم السلام: افقی پیش روی کتابخانه حرم حضرت معصومه (س)»، آقای دکتر رضا کریمی دبیر همایش و عضو هیأت علمی دانشگاه قم در مورد «راهبردهای ترویج آثار مرتبط به حضرت معصومه (سلاماللهعلیها) در نظام اطلاعرسانی»، دکتر عبدالحسین طالعی عضو هیأت علمی دانشگاه قم در خصوص «مروری بر کتاب و فتوحات نظامیه نوشته نظام العلماء تبریزی (۱۲۵۰_۱۳۲۶ ق.)» و حدیثه حیدری دانشجوی دکتری علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه الزهرا (س) در مورد «بررسی وضعیت رابط کاربری وبسایت آستان مقدس حضرت معصومه (سلاماللهعلیها): یک پژوهش موردی
» و همچنین دکتر مرتضی محمدیاستانی در خصوص «تعیین ویژگیهای بومی و مورد نیاز کتابخانه، موزه و مرکز اسناد آستان مقدس حضرت فاطمه معصومه(س) از منظر سازماندهی اطلاعات و دانش» مقالات خود را ارائه نمودند.
پس از اتمام زمان پنل دوم و استراحت نماز و ناهار، ساعت ۱۳:۳۰_۱۶:۰۰ در تالار اندیشه پنل سوم که به کارگاه نسخهپژوهی اختصاص یافته بود، با حضور سخنرانیهای آقای ابوالحسنین صلاحالسراج از آستان مقدس حضرت عباس (علیهالسلام)، حجتالاسلام والمسلمین علی صدراییخویی (پژوهشگر نسخههای خطی)، حجتالاسلام سید حسن موسویبروجردی (رئیس کتابخانه علامه مجلسی قم و مؤسسه دارالتراث نجف) و دبیر نشست کارگاه مذکور، دکتر عبدالحسین طالعی، عضو هیأت علمی رشته علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه قم برگزار شد. همچنین نمایشگاهی از آثار نفیس نسخههای خطی به نمایش گذاشته شده بود.
در پنل پایانی از کتابدار پیشکسوت استان قم، آقای ابوالفضل عربزاده، دبیر علمی همایش، دبیر اجرایی و اعضای کمیته علمی و اجرایی تقدیر و قدردانی بهعمل آمد.
حدیثه حیدری
دانشجوی دکتری علم اطلاعات و دانششناسی گرایش بازیابی اطلاعات دانشگاه الزهرا (س)_تهران
مهلت ارسال متن کامل مقاله
1402/12/05اعلام نتایج داوری
1402/12/10تاریخ برگزاری همایش
1402/12/15